07.05.
2008

UTF-8 preko .htaccess

Ena izmed prvih stvari, ki jih naredim pri postavitvi nove spletne strani, je določitev nabora znakov UTF-8 v .htaccess datoteki. S tem se izognem težavam pri uporabi diakritičnih znakov in obiskovalcu vsilim uporabo UTF-8, ne glede na nastavitve njegovega brskalnika.

Seveda pa vseeno določim nabor v datoteki, preko meta značke.

<meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=utf-8″ />

Težave (zopet) povzroča IE7. V kolikor ima obiskovalec nastavljeno “Encoding > auto select”, bo IE7 poskušal uganiti nabor znakov na spletni strani.

Problem pogosto leži v nastavitvah spletnega strežnika. Nekateri Apache strežniki so nastavljeni tako, da uporabniku pošljejo datoteko v naboru ISO-8859-1 (Latin-1). IE7 v nekaterih primerih privzame to vrednost, namesto vrednosti, ki je z meta podatkom določena v datoteki.

Rešitev:
Poleg definiranja UTF-8 v samem HTML dokumentu definiramo ta nabor tudi v .htaccess datoteki (oz. htaccess.txt na Windows platformi).

# Dodajte spodnji vrstici v .htaccess
AddCharset UTF-8 .html .htm .txt
AddDefaultCharset UTF-8

Za delovanje potrebujete pravice pisanja v .htaccess datoteko in nastavljen AllowOverride v Apache strežniku. Datoteko postavite v mapo, kjer se nahaja spletna stran, in v mapo, kjer se nahaja CMS.

UTF-8

Ni komentarjev.

Dodaj komentar