05.05.
2008

Ena največjih težav, na katere naletimo  pri  ustvarjanju predloge (template-a) je nedvomno zagotavljanje enotnega izgleda spletne strani v različnih brskalnikih. Pri pisanju CSSja se je  ddobro držati nekaterih preprostih načel, ki zagotavljajo enak izgled spletne strani v različnih brskalnikih:

1. Sprotno preverjanje izgleda strani v različnih brskalnikih

je skoraj nujno, v kolikor želimo imeti čimmanj težav z “razhroščevanjem” strani. Tako bomo sproti videli, kateri elementi v predlogi  povzročajo težave. Izberimo čimbolj razširjene brskalnike: IE6, IE7 (IE8?), Mozilla Firefox, Safari, Opera.

Srečali se bomo s težavo, kako imeti na računalniku hkrati nameščen IE7 in IE6. Microsoft je na srečo ponudil prednaložene zrcalne  slike za uporabo v aplikaciji Virtual PC, ki vsebujejo različne verzije operacijskih sistemov in brskalnika Internet Explorer. Prenos je brezplačen in povsem legalen.

Ostale brskalnike si lahko prosto naložite prek spleta.

V kolikor nočete nalagati brskalnikov in VPCja  na  računalnik, se lahko poslužite spletne storitve, ki naredi zaslonske slike vaše spletne strani v različnih brskalnikih.

2. Margin in padding

sta lastnosti elementov, ki nam bosta povzročili veliko sivih las. Zavedati se moramo, kako se ti dve lastnosti prikazujeta v različnih brskalnikih. Načeloma naj se nebi uporabljalo lastnosti  margin in padding na elementih, ki imajo  definirano fiksno  širino, ker Internet Explorer drugače  razume širino elementov s tema lastnostima, kot to zahteva W3C standard.

Nekateri razvijalci predlagajo uporabo “CSS reset” predloge. To metodo bom preizkusil na katerem od naslednjih projektov, zato je  ne morem kaj dosti komentirati. Izgleda uporabna.

3. Preverjanje postavitve DIV plasti in razmejitve med njimi

Pred začetkom postavitve vsebine in oblikovanja le-te, je dobro preveriti, kako se obnašajo DIV plasti, s katerimi pozicioniramo vsebino. V pomoč nam bo uporaba lastnosti  border in background-color, saj z njima točno vidimo, kako brskalnik postavi DIV plast. Ta metoda je tudi uporabna za razhroščevanje, ko nam plasti “pobegnejo”, ali se prekrivajo.

4. Uporabite (pravilen)  DOCTYPE

Veliko izvedbenih oblikovalcev/razvijalcev spletnih strani pozablja na DOCTYPE. V kolikor to značko izpustite, se zna zgoditi, da bo brskalnik šel v t.i. “quirks mode” in stran izrisal po zastarelih standardih. Ta problem je še posebej viden v IE6, k zahteva značko DOCTYPE takoj na začetku (X)HTML dokumenta.

To bi bilo nekaj osnovnih korakov na poti k spletni strani, ki deluje v vseh brskalnikih.

PS: za tiste, ki boste šli pregledovat izvorno kodo mojega bloga, naj že takoj pojasnim, da je kovačeva kobila spet bosa. Ampak ne bo za dolgo, ker je  nov template že skoraj končan.

Ni komentarjev.

Dodaj komentar