17.06.
2009

Pri optimizaciji spletnih strani, podprtih s CMS orodji, se lahko pojavijo težave pri podvajanju poti (URL) do vsebine.  Kot primer bom omenil stran, ki  še vedno teče na CMS  Joomla!, različice  1.0.XX., ker je navedene  primere  lahko  razumeti.

Do težav sicer  prihaja tudi v večini  drugih CMS  sistemov (npr WordPress, Drupal, Typo3,  …) in v  nekaterih custom-made rešitvah.

Primer:

1. Po namestitvi sistema Joomla! 1.0.XX dostopamo do podstrani preko naslova:
http://www.vasaXYdomena.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=15&Itemid=76

2. Po vklopu “SEF” povezav v nastavitvah, se ta URL spremeni v
http://www.vasaXYdomena.com/content/view/15/76/

3. Po namestitvi SEO komponente, se URL lahko spremeni v karkoli, npr.:
http://www.vasaXYdomena.com/prijazennaslov/

4. Dodaten URL  nastane, če  enačimo dostope do domene z in brez WWW:
http://www.vasaXYdomena.com  = http://vasaXYdomena.com.

Ker so v nekaterih primerih aktivne  2  od  3 možnosti, iskalniki  preko  4 različnih naslovov dostopajo  do  iste vsebine, kar zaradi  (nenamernega) podvajanja vsebin lahko  povzroči slabšo uvrstitev med zadetki.

Mislili bi, da če v sitemap vedno  vpišemo samo “aktualne” URL naslove, do problema s podvajanjem ne bo prišlo. V praksi pa se žal izkaže, da stari naslovi kljub spremembam še dolgo ostanejo v iskalnikovem indeksu in povzročajo neželjeno podvajanje vsebine.

Rešitev omenjenega problema  je “canonical tag“. Gre za relativno nov pristop, aktiven od februarja 2009. Podpirajo ga pri vseh večjih iskalnikih.  V praksi pa se še ni povsem uveljavil.

Na srečo je implementacija preprosta. Med znački <HEAD> in </HEAD> vpišemo značko z oznako  canonical  in vanjo vstavimo URL, ki enolično označuje  naslov  podstrani.

<link rel=”canonical” href=”http://www.vasadomenaXY.com/prijazennaslov/” />

Princip delovanja te značke je podoben, kot pri 301 preusmeritvi. Kljub več aktivnim URL naslovom za dostop do vsebine bo  iskalnik  v indeks vpisal  le URL  iz značke canonical.

Za več informacij o  temi  obiščite Google webmaster blog.

Ni komentarjev.

Dodaj komentar