10.05.
2009

Pomena varnostnega kopiranja oz. arhiviranja datotek se zaveda sleherni uporabnik osebnega računalnika, a nanj pogosto  pomisli šele takrat, ko je že prepozno. Zagotovo h temu pripomore zamudnost in kompleksnost  tega sicer zelo pomembnega opravila. Malo pa tudi neznanje, saj se z nekaj truda  proces varnostnega kopiranja da v celoti avtomatizirati.

V IT  okolju se za varnostno kopijo ponavadi smatra le tista, ki je narejena na tračno enoto in pod točno določenimi pogoji. Domači uporabniki si ne morejo privoščiti investicije v drage sisteme varnostnega kopiranja podatkov  in se zato najpogosteje  poslužujejo enega od sledečih načinov:

 • varnostna kopija podatkov, prenešena na disk v drugem računalniku
 • backup na zunanji  mrežni disk (po možnosti  vsaj 2 diska v RAID polju)
 • arhiviranje podatkov na CD/DVD medije
 • varnostno kopiranje na USB ključke ali zunanje USB trde diske

Naštetim metodam je skupno to, da mora uporabnik zagotoviti medij, kamor se varnostna kopija podatkov  prenese. Nobena od teh metod  ne zagotavlja visoke stopnje varnosti podatkov. Problem je tudi v fizični lokaciji medija z varnostno kopijo. Kaj se bo zgodilo v primeru požara ali neupravičenega  odtujenja  računalniške opreme?

Najboljša rešitev je, da podatke prenesemo na drugo (varno)  lokacijo, kjer zanje skrbijo usposobljeni strokovnjaki v data centrih. Te rešitve se  predvsem uporabljajo v profesionalnih okoljih, kjer ne sme priti do izgube podatkov.

Na srečo za domače uporabnike  obstaja nekaj brezplačnih spletnih  ponudnikov storitve varnostnega kopiranja, ki nudijo nekaj Gb prostora za pomebne podatke. Ti so varno shranjeni v oddaljenih strežnikih, kjer  kvalificirano osebje  namesto nas skrbi za varnost in razpoložljivost podatkov.

Predlagam, da pred resno uporabo preizkusite posameznega ponudnika. Zelo pomemben faktor pri on-line shranjevanju podatkov je namreč povezava od vas k ponudniku storitve. V primeru, da imate slabo povezavo do Interneta (ali če jo  ima ponudnik storitve), bo varnostno kopijo prenašalo lahko tudi nekaj dni, kar zna biti precej zamudno.

Nekateri ponudniki imajo tudi programsko opremo, ki namesto nas skrbi za varnostno kopiranje in pošiljanje arhivskih kopij na strežnik.

1. Double Backup – http://www.doublebackup.net/
Gre za storitev domačega podjetja Microcop, ki privatnim  uporabnikom nudi brezplačen 1 Gb prostora za njihove podatke. V kolikor uporabnik k storitvi povabi še 5 prijateljev, mu prostor na strežniku povečajo na 2 Gb. Poteka pa tudi akcija Zdravstvene zavarovalnice Triglav, katere stranke lahko dobijo 3 Gb prostora popolnoma brezplačno.

2. Mozy – http://www.mozy.com
Mozy nudi brezplačen paket z 2Gb podatkov. Zaradi slabih mnenj uporabnikov, tega ponudnika močno odsvetujem. Problematična je namreč hitrost linije in omejitev količine prenosa podatkov.

3. iDrive – http://www.idrive.com/
Tudi iDrive nudi 2Gb podatkov. Primeren je tudi za Macintosh osebne računalnike, nudi poseben program za prenos podatkov do ponudnika.

4. ADrive.com – http://www.adrive.com
ADrive.com ponuja domačim uporabnik kar 50Gb prostora za svoje datoteke. Žal v brezplačni verziji ni na voljo programa za samodejen prenos datotek, ampak moramo datoteke prenesti “na roke” preko spletne strani.

5. Microsoft SkyDrive – http://skydrive.live.com
Za shranjevanje varnostnih kopij in drugih podatkov nam Microsoft nudi 25Gb prostora v storitvi SkyDrive. Omejeni smo le  z velikostjo  50Mb/datoteko.

Morda sami uporabljate ponudnika, ki ga nisem zapisal, ali pa imate izkušnje s katerim od naštetih ponudnikov?  Prosim, delite informacije z ostalimi in pustite komentar spodaj!

komentarji 4

Dodaj komentar
 1. Pravkar sem ugotovil, da je v aktualni številki revije Monitor test večih ponudnikov e-backupa. http://www.monitor.si/listalnik.php?datum=200905

 2. Sam uporabljam Mozy (plačljivo verzijo z neomejeno količino podatkov) že več kot 2 leti in nimam nobenih slabih izkušenj. Vsako noč se mi podatki backupirajo in zdaj imam backupiranih dobrih 50 GB podatkov.

  Odlična zadeva pri Mozyju je to (ne vem, ali imajo ostali tudi to), da vsakič, ko naredi nov backup, naredi revizije datotek, ki so spremenile, kar pomeni, da grem lahko na Mozy.com najdem nek Wordov dokument, od 2 tedna nazaj, čeprav je bil vmes že 3x posodobljen.

 3. Nekateri ostali ponujajo tudi pregled prejšnjih različic dokumentov. Iz prve roke sem od dveh skrbnikov slišal, da so z Mozy-ja prešli na domačega ponudnika zaradi prepočasnih prenosov in težav s supportom. Jaz sem se odločil za eSef od Amisa, ker je bil prvi pogoj za implementacijo predvsem hitrost povezav in lokacija podjetja v Sloveniji.

 4. Zivjo,

  sam uporabljam DObuble Backup HOME in sem zelo zadovoljen s uporabo. Dela super in tko kot Mozy se backupirajo tut samo sprembe.

  v Monitorju sem tudi sam zasledil teste in preveril med kakšnimi je Double Backup HOME ter videl, da ima vse potrebne funkcionalnosti kot tudi hiter prenos, kar je meni osebno super. S testa je razvidno da je pri 57,5MB presesla najhitrejše skupaj z eSefom in sicer v 14 min.