30.05.
2009

Konkurenca na področju spletnih iskalnikov je ogromna. Prodor novih ponudnikov na to tržno zelo zanimivo panogo prinaša več konkurence in  hkrati tudi  več izbire za končne uporabnike.

Očitno je, da so konkurenti  pred razvojem novih storitev iskanja  dobro raziskali pomanjljivosti, ki jih ima Googlov iskalnik. Z  “nišnimi” storitvami ciljajo na tiste uporabnike, ki jim Googlovo iskanje  ne nudi  željenega.

Prvi večji (neuspešen)  poskus konkurenta, je iskalnik  CUIL. Njegova filozofija je “indeksiramo celoten splet“. Drzen, a žal napačen pristop, saj imamo uporabniki že zdaj težavo, kako najti relevantne informacije. Ne rabimo indeksacije celotnega spleta, rabimo kakovost!

Veliko zanimanja je požel tudi  iskalnik Wolfram|Alpha. Uporabniki so si  ob  sprva napačno predstavljali, da bo to “Google killer”. Gre namreč le  za iskalnik po bazi znanja. Področje, ki ga Google bolj slabo pokriva, saj v zadetke vključuje tudi napačne in nestrokovne podatke. Wolfram|Alpha tako cilja predvsem na raziskovalce  in  študente.

Prihaja tudi nov Microsoftov  iskalnik Bing. Kratko predstavitev si lahko ogledate na http://www.decisionengine.com/. Javnosti bo predstavljen v začetku junija. Glavni cilj tega iskalnika je uporabniku olajšati izbiro med rezultati iskanja. Zato tudi ime “decision engine”. Rezultati bodo strnjeni po kategorijah, nudil naj bi tudi primerjave med izdelki in odgovore na vprašanja (podobno kot Wolfram|Alpha). Napovedi izgledajo obetajoče in  glede na ogromno medijsko podporo, ki jo uživa Microsoft, bi Bing  znal biti dober konkurent Googlu.

V bitki za uporabnike bo dologoročno  zmagal  tisti iskalnik, ki bo  nudil relevantne informacije in znal samodejno izločiti neuporabne spletne strani. To bo hud udarec za ponudnike optimizacije (SEO), saj bo za visok položaj med  iskalnimi zadetki  postala pomembna predvsem kakovost vsebin in mnenje obiskovalcev.

EDIT – 31.5.09 –  da malo bolje razložim objavo in moje mišljenje o zadevi: Google je vodilni na področju iskanja in prav z ničemer nisem hotel namigniti, da se bo to kaj kmalu spremenilo. Njegov delež pri iskanjih je  letos presegel 70% in konkurenca mu ne bo povzročala težav. Strinjam se s komentarji spodaj, verjetno bo Google zapustilo le neznatno majhno  število uporabnikov. Pri dnevnem stiku z uporabniki pa  pogosto slišim veliko kritik čez Google in njihove storitve.  Ljudje si želijo alternative.  Predvsem gre tu  za povprečne Janeze in Micke, ki jim znamke, kot so Google, Apple, Sony ipd ne pomenijo kaj dosti in niso obremenjeni s svojem veleumom, kot so  nekateri geeki.

Tudi kar se SEO tiče – metode za doseganje visokih rangiranj v iskalnikih se bodo spremenile. Vse bolj se kaže, da se nadzor nad uvrstvijo strani v iskalnikih seli na uporabnike. Podobno, kot  se je v Web 2.0  (r)evoluciji nanje preneslo  generiranje vsebine spletnih strani.  Klasične metode tu ne bodo več kaj prida pomagale, saj ima večina novih strani že v štartu dobro on-site optimizacijo. Prvi korak k temu je zagotovo Google SearchWiki, ki pa zaenkrat še  ne vpliva na pozicijo strani. A to se zna v prihodnosti spremeniti, na kar že  namigujejo pri Googlu.

“At this time we aren’t using SearchWiki to influence ranking but it is easy to see how that could happen in the future,”  
Marrissa Mayer,  Google €™s vice president of search product and user experience

“Search is adapting to the Internet as it becomes a more participatory medium. Now you have people telling us specific things about how they’d like to see their search results. You could imagine if we do see a particular site (about which) people have a unanimous opinion, that might trigger external things. Like maybe we should check out our spam control,”  
Cedric Dupont, product manager for SearchWiki and Google Knol.

komentarjev 5

Dodaj komentar
 1. Na prvem mestu bi morale bit kvalitetne strani. Zdaj pa vodijo strani z velikim budgetom za SEO.

 2. Wolfram Alpha kot je zastavljen ima velik potencial. Vprašaš, dobiš odgovor in to strokoven, pa še lepo grafično pregledno predstavljen.

 3. Oprosti, ampak napisano je precejšnja neumnost. Najprej, Googlu noben ne odžira uporabnikov, saj se mu delež veča. Drugič, predvidevaš, da je z iskanjem kaj narobe. Bing ima v povprečju za razred slabše rezultate (pri nekaterih pojmih je obupen, pri nekaterih ekvivalenten, boljši pa ravno ne), Wolfram sploh ni konkurenca, Cuil sploh ni nikakršen faktor, zmagal pa ne bo tiski, ki bo nudil najbolj relevantne rezultate, ampak tisti, ki bo te rezultate znal najbolje tržiti. Tu je Google kralj in bo tako še nekaj časa.

  Iskanje samo po sebi je za trenutno stopnjo razvoja precej dobro optimizirano in večina ljudi ne čuti potrebe po višji natančnosti. Za povrhu bi moral upoštevati, da bo Google kakršnokoli omembe vredno idejo takoj uporabil.

  Ravno tao SEO optimizatorji ne bodo občutili velikega padca, saj bo konkurenca med relevantnimi stranmi, ki bodo želle kotirati najvišje, še vedno zadostna.

 4. Rik, prvo kot prvo ni treba biti žaljiv. Lahko bi se tudi podpisal tako, kot se podpisujejo vsi “normalni” blogerji.

  Če se pa že čutiš tako superiornega in vsevednega, pa nam prosim malo več povej o Bingu. Iz napisanega je namreč videti, da imaš že velko izkušenj z njim. Kar pa je zanimivo, glede na to, da še ni odprt za javnost. :)

 5. Delno se strinjam s tabo. Google bo izgubil le zelo majhen % uporabnikov. To se pač ne bo nikjer poznalo, ker Google že leta ni samo iskalnik.