19.05.
2009

Google Insights

Storitev Google Insights omogoča časovni pregled deleža iskanj  po izbrani ključni besedi / besedni zvezi glede na časovno obdobje. Iskanje lahko omejimo na državo,  določimo bazo iskanja (splet, slike, novice, izdelki) in izberemo začetno in  končno točko  na časovnem traku.

Kot rezultat poizvedbe dobimo graf, na katerem je prikazan delež iskanj po izbranem časovnem obdobju.

Poleg grafa s časovnico  vidimo tudi prikaz iskanj po posameznih državah in predloge podobnih ključnih besed. Na grafu se pojavijo točke, ki jih Google samodejno poveže z raznimi novicami.

Za  primer poglejmo grafični prikaz  iskanja po besedi   “influenza” (gripa). :)

Iskanje - Influenza

Opazimo da se v prvem in zadnjem  četrtletju posameznega leta delež iskanj vedno zviša. Med poletnimi meseci pa  je iskanj manj.  Povsem logičen zaključek, da se informacije o tej bolezni išče takrat, ko je obolenj največ.

Opazimo pa tudi ogromen “vrh” v začetku leta 2009.  To je verjetno  posledica panike, ki so jo mediji ustvarili s prispevki o prašičji gripi. :)

Storitev Google  Insights je zanimiva za raziskavo trendov iskanja. Analiziramo npr.  lahko v katerih mesecih uporabniki največ iščejo po določenih storitvah. Opazujemo lahko tudi  padanje/rast  iskanja po določeni frazi  v večletnem obdobju in se s tem prilagajamo uporabnikom.

Ni komentarjev.

Dodaj komentar