04.05.
2008

…lista gre dalje, teh strani je postalo ogrooooomno. Kako pa kaj spoštujemo zasebnost na takih storitvah?

Ste se kdaj vprašali, kako bi izgledalo, če bi v vsakdanjem življenju stopili do nekoga, ki ga le bežno poznate izpred nekaj let nazaj?

Možen potek take situacije z zelo nadležnim “kolegom” je viden na temle filmčku:

Sporočilo tega prispevka bi se lahko glasilo: “Spoštujte zasebnost drugih”.

Ta filmček objavljam v razmislek vsem, ki brez vednosti slikanih na networking straneh objavljajo fotografije znancev, ki niso ravno primerne za javnost. Kako bi bilo vam, če bi nekdo tretji objavil vaše fotografije z zabav ipd.? Verjetno se vam zdi to precej nedolžno in neškodljivo. Pa je res?

Pred objavo spornih slik bi se spodobilo osebam na slikah vsaj omeniti, kaj ste storili, potem pa naj sami presodijo, ali si objavo takih slik res želijo.

Morda mislite da pretiravam. A predstavljajte si situacijo, ko bi po opravljenem razgovoru za službo kadrovnica “googlala” vaše ime in med iskanjem prišla do fotografij, ki niso ravno primerne za javnost. Bi vas vseeno zaposlili? Kaj bi si mislili o vas?

Kaj bi šele bilo, če bi vi zasedali vidnejši položaj v priznanem podjetju in bi nekdo prek spleta našel vaše slike, na katere niste ravno najbolj ponosni? Prepričan sem, da bi zelo hitro zaokrožile po elektronski pošti in na koncu prišle tudi do medijev. Škodovali bi tako sebi, kot ugledu podjetja. Isto, če bi kdaj stopili v politiko, ali pa bili na kak drug način javno izpostavljeni.

Hmmm… naslednjič preden objavljate take fotografije raje dvakrat premislite. Morda vam bo kdaj v prihodnosti žal, da ste to storili.

1 komentar

Dodaj komentar
  1. Pod napisano se lahko samo še podpišem.

    Sicer pa sem pred časom pisal o podobni temi (http://www.techblog.si/?p=36). Smo pa sami v prvi vrsti tudi odgovorni kaj počnemo in v kakšnih situacijah nas lahko ujame objektiv…