23.07.
2010

Symantec Norton Ghost je verjetno najbolj razširjen program za kloniranje diskov in particij, a je žal plačljiv in si ga zato marsikdo ne bo privoščil. Lahko bi si seveda “brezplačno” prenesli piratsko kopijo, a dejansko po tem ni potrebe. Obstaja namreč brezplačna odprtokodna alternativa Norton Ghostu, ki sliši na ime Clonezilla.

Clonezilla je na voljo kot Live CD ali kot SE (server edition). Z uporabo Live CDja nam je prihranjen postopek instalacije, kar pride prav v primerih da uporabljamo Radix kartice oz. Windows Steadystate – ni potrebno spreminjati parametrov ob ponovnem zagonu ipd.

Dejansko je Clonezilla resna konkurenca Ghostu, saj ponuja tudi multicasting – z enega računalnika lahko naenkrat pošljemo sliko diska na več delovnih postaj hkrati! Podpira tudi razne RAID krmilnike in kot “live” verzija teče na sistemu Debian. Celoten postopek kloniranja lahko opravimo v preprostem vmesniku, ali pa se poslužimo ukazov direktno v shellu.

Clonezillo sem uspešno uporabil za kloniranje 10 delovnih postaj s SATA diski, na katerih je tekel tudi Steadystate v Win XP. Norton ghost je ob inštalaciji porušil nastavitve, ne glede na to ali je bila zaščita diska vklopljena ali izklopljena. Osebno vidim veliko prednost Clonezille ravno v “Live” načinu, saj ni potrebna instalacija programa na disk.

Program Clonezilla je uporaben tudi za uporabnike, ki imajo le en računalnik, saj lahko celoten disk prenesemo v sliko (“image backup”), ki jo lahko potem uporabimo ob morebitnem izpadu diska.

Več na: http://clonezilla.org/

Ni komentarjev.

Dodaj komentar