18.11.
2008

Apache/Php/MySQL Vs. IIS/Asp/MsSQL

Ta zapis je nastal, ker me v zadnjem času večkrat sprašujejo, kako določene izdelke, spisane v  skriptnem jeziku PHP  (sisteme za urejanje vsebin, module, forume, …), pripraviti do tega, da bi delali v Microsoftovem okolju.

Odkrito lahko povem, da podpiram  odprtokodne programske opreme in zato uporabljam kombinacijo spletnega strežnika Apache, skriptnega jezika  PHP in baz podatkov na sistemu MySQL. Ta trojica je zame postala nepogrešljiv pripomoček pri razvoju spletnih strani. Predvsem mi je všeč širok nabor aplikacij,  podpora, ki jo nudi skupnost uporabnikov in seveda brezplačna uporaba.

Za izdelavo aplikacij na svojem računalniku uporabljam kar paket WAMP, ki  teče  na sistemu Windows Vista. Ker gre za testno okolje, mi to orodje povsem zadošča. V produkciji pa je vedno na voljo  zmogljiv strežnik z Linux ali BSD operacijskim sistemom in primerno “pipico” za prenos podatkov.

Dejstvo pa je, da v velikih podjetjih, kjer IKT temelji na Microsoftovih izdelkih pogosto uporabljajo le-te tudi na področju spleta. Ob prošnji, naj svetujem, kako na Microsoftov spletni strežnik naložiti Drupal in Joomla! sistem sem ugotovil, da o tem ne vem praktično ničesar. Zato sem sklenil, da malo raziščem možnosti uporabe PHP skriptnega jezika in MYSQL baze  na sistemu IIS.

Naletel sem na povezavo, kjer avtor korak za korakom opiše namestitev PHP na sistem IIS6, na operacijskem sistemu Windows Server 2003: http://www.butara.si/matej/index.php/?p=33. Navodila so spisana zelo razumljivo, ker imam študentsko licenco za strežnik, bom postopek preizkusil tudi na svojem računalniku. Dejansko mora PHP brez težav delati na IIS ssitemu. Problem je verjetno le v tem, da za namestitev potrebujete skrbniški račun, oz. dobro voljo vašega sistemskega administratorja.

Za Drupal  so na voljo navodila  na naslovu: http://learn.iis.net/page.aspx/505/drupal-on-iis/. Namestiti je potrebno FastCGI modul na ISS 7.0.

Za Joomla! CMS pa je na voljo celoten podforum, ki govori o namestitvi in vzdrževanju tega CMSja na sistemu IIS:
http://forum.joomla.org/viewforum.php?f=543&sid=5eca14970c81f62bbb1c9603909060bb  
(SEF urls, kaj je že to???).

Toliko za začetek, več napišem po testiranju.

Ni komentarjev.

Dodaj komentar