26.05.
2009

Amis PC backup

V enem od prejšnjih prispevkov sem omenil nekaj ponudnikov storitve on-line varnostnega kopiranja podatkov (backupa). Ravno ob pisanju prispevka sem izbiral ponudnika  on-line backupa  za podjetje, kjer so potrebovali dnevno varnostno kopijo podatkov  iz poslovnih programov.

Povpraševanje sem poslal  na kontaktne  e-poštne naslove  ponudnikov storitev Double backup, Backup City in  Amis Backup.  Na povpraševanje  so se prvi  odzvali pri Amisu, nekaj dni kasneje tudi pri Double backup, medtem ko od Backup City sploh nisem dobil odgovora. Njuni ponudbi sem primerjal s ceno tujih ponudnikov.   Izkazalo se je, da so domači ponudniki še vedno precej dražji od tuje konkurence.

Odločili smo se za ponudbo Amis PC backup, čeprav je bila malce dražja od konkurence.  Glavni razlog za izbiro Amisa  je bila hitra odzivnost in svetovanje pri izboru paketa.  K izbiri domačega ponudnika je pripomoglo tudi dejstvo, da svojim  uporabnikom  nudijo 24 urno podporo in da so locirani v Sloveniji. Pri tako pomembni storitvi, kot je varnostno kopiranje podatkov, je dobro izbrati ugledno podjetje.  S tem se vsaj malo  zavarujemo pred možnostjo,  da bi  podjetje nepričakovano  propadlo in bi ostali brez dostopa do podatkov. Ja, v “kriznih časih” se tudi take stvari dogajajo.

Po plačilu predračuna nas Amisov IT inženir napoti na spletno stran, kjer prevzamemo program. Namestitev je hitra in poteka brez zapletov. Program se namesti kot storitev (service) v okolju Windows. Postopek varnostnega arhiviranja podatkov se  izvede le  v terminu, ki ga določi uporabnik.  Arhiviranje sicer  poteka povsem  samodejno.

Amis PC backup

Pred prvim varnostnim arhiviranjem podatkov moramo določiti, katere datoteke in mape želimo vključiti v postopek backupiranja. Amisov program bo te datoteke indeksiral in jih preko šifrirane povezave poslal na oddaljen strežnik. Ta postopek je za 15Gb podatkov trajal približno  12 ur.

Ko je varnostna kopija enkrat shranjena na oddaljenem strežniku, se tja prenašajo le spremenjene datoteke, kar postopek arhiviranja precej  pohitri. Vseeno predlagam, da se varnostne kopije izvajajo času, ko  se ne uporablja računalnika in omrežja  (ni nujno, je pa priporočljivo).

S storitvijo  Amis PC backup sem precej zadovoljen. Dnevne varnostne kopije se izvajajo hitro in samodejno. Kopiranja na zunanje medije ne izvajamo več tako pogosto, s čimer smo  občutno prihranili čas.  Zdaj lahko zaposleni v podjetju  ta čas porabijo za druga opravila, za arhiviranje in hrambo podatkov  pa  skrbi Amisova programska oprema.

Ni komentarjev.

Dodaj komentar