05.12.
2016

Lampret.net uporablja HTTPS

Glede na novico, da bo Google opozarjal na povezave, ki ne uporabljajo https in glede na dejstvo, da bo SSL v prihodnjih različicah WordPressa omogočal dodatne funkcionalnosti, sem preselil spletno stran na varno gostovanje – https://www.lampret.net

Prenos ni zahteven, je pa potrebno biti pazljiv na redirecte iz http -> https in na dejstvo, da se pri prenosu izgubijo vsi Facebook lajki na to stran. Možno je tudi, da bo zaradi tega nekaj časa trpela uvrstitev na spletnih iskalnikih, kot je Google.

03.12.
2016

Trenutni rezultat na GTmetrix za vstopno stran www.lampret.net:

pagespeed

Ni 100%, je pa blizu :) Do 98% se da priti z dokaj “normalnimi” prijemi. Za zadnje 2% pa bo potrebno nekaj čaranja. Predvsem je problem v temu, da nekatere funkcije (FB like, G+ share, GA) kličejo zunanje datoteke, pri katerih ne morem nastaviti pravil za predpomnenje (caching) in to znatno vpliva na točkovanje.

Sicer že imam idejo, kako to urediti. Mislim, da je problem rešljiv na način, da zunanje skripte shranim lokalno in jih preko cron funkcije osvežujem. Ali pa preko ajax klica v spletno stran sproti vdelam te funkcije. Nisem pa prepričan, da mi bo to kakorkoli koristilo.

Kar se tiče hitrosti nalaganja, mi manjka tudi še integracija vsebin v CDN in pa minimiziranje requestov. Mogoče pa s tem prilezem na navidez nedosegljivih 100% ?

29.11.
2016

Hitrost nalaganja spletne strani bistveno vpliva na uporabniško izkušnjo spletne strani. Velika verjetnost je, da bodo obiskovalci počasno, neodzivno spletno stran prej zapustili in se ne bodo odločili za nakup / naročilo storitve. V takih primerih je nujno, da se odločimo za pohitritev spletne strani.

Optimizacija nalaganja spletne strani lahko pripomore k boljšim konverzijam in dvigu uporabniške izkušnje. Igra pa tudi pomemben faktor pri optimizaciji spletne strani za iskalnike (Google, Bing, Yandex, … ). Google preferira strani, ki se naložijo hitro in upoštevajo njihove smernice o optimizaciji hitrosti nalaganja spletne strani.

Predvsem lahko ogromno profitiramo na WordPress spletnih straneh, ki uporabljajo kupljene teme. Te teme ponavadi vsebujejo ogromno vtičnikov in skript, ki za delovanje strani niso nujno potrebni in imajo negativen vpliv na hitrost nalaganja. Že z relativno majhnim posegom v spletno stran lahko bistveno izboljšamo hitrost nalaganja.

Pri pohitritvi spletne strani oz. optimizaciji nalaganja spletne strani gre za več faktorjev:

 • izbira kakovostnega gostovanja
 • sprememba spletnega strežnika (Apache -> Litespeed)
 • vklop gzip stiskanja podatkov
 • vklop direktiv za pomnenje (caching) spletnih strani
 • optimizacija slikovnega gradiva
 • optimizacija vrstnega reda nalaganja skript na strani
 • minimiranje skript in CSS datotek
 • zmanjšanje klicev na zunanje URL naslove
 • namestitev “lazy load” skript za slike in skripte
 • WordPress: odstranitev nepotrebnih vtičnikov
 • WordPress: optimiranje baze podatkov

Prilagam primer, kako smo stranki bistveno izboljšali čas nalaganja z uporabo navedenih metod. S tem smo dvignili oceno spletne strani in izboljšali uporabniško izkušnjo. Obetamo si tudi boljšo uvrstitev spletne strani za izbrane ključne besede na iskalniku Google.

Za več informacij o izboljšanju časov nalaganja spletnih strani in povpraševanje me lahko kontaktirate na GSM 041 473 637 ali mail marko@lampret.net

pagespeed

17.11.
2016

Skupaj z oblikovalskim studijem RM Design smo pripravili one-pager spletno stran za predstavitev DJ Edy-ja. Spletna stran je narejena v WordPress CMS in postavljena na kupljeni temi (responsive WordPress temi). Dizajner je na temi naredil grafične popravke in pripravil slikovno gradivo, pri lampret.net pa smo uredili tehnične detajle. Več na http://www.party-dj.si/

spletna-stran-dj-wordpress

16.10.
2016

Spletna stran www.zaman.si je plod sodelovanja z oblikovalcem Maticem Tršarjem. Za naročnico je pripravil dizajn spletne strani po-meri, ki smo ga prenesli v responsive HTML obliko. Ta template smo prenesli v WordPress temo, pripravljeno po-meri. Pri prikazu vsebin je uporabljen plugin Advanced custom fields, ki prikazuje polja-meri za različne tipe prispevkov (custom post types). WordPress-ov templating sistem nam je bil v veliko pomoč, saj smo s pomočjo template hierarchy zlahka pripravili izpise vsebin na tak način, kot si ga je zamislil oblikovalec. Nekaj malih trikov je po skrbnem testiarnju poskrbelo za enoten prikaz v različnih spletnih brskalnikih in tako smo projekt uspešno zaključili ter naročniku v lastno upravljanje predali spletno stran, narejeno po-meri.

zaman