23.01.
2017

Z Društvom Kud CODA sem že pred leti sodeloval, ko smo postavljali njihovo spletno stran. Takrat je stran bila narejena v Joomla CMS. Na dolgi rok se je to izkazalo kot slaba izbira, saj je bilo 2x potrebno delati migracijo na višjo verzijo, vmes pa je tudi nekajkrat prišlo do vdorov. Prav tako je bilo zelo omejujoče dejstvo, da Joomla ni imela “custom fields” opcije. Design spletne strani se je zato moral podrediti funkcionalnosti Joomle, saj nekateri uredniki niso bili vešči HTMLja in nismo od njih mogli pričakovati, da bodo urejali kodo spletne strani.

Pri prenovi smo zato izbrali WordPress CMS ter izjemno popularno temo Avada, ki smo jo prilagodili celostni grafični podobi društva. Spletna stran je plod skupnega sodelovanja – pri Kud CODA so poskrbeli za grafično podobo, jaz pa sem izdelal tehnične detajle in temo predelal glede na poslano grafiko.

12.01.
2017

V tem prispevku predstavljam spletno stran, ki sem jo v WordPress CMS postavil za socialno podjetje Center celostne oskrbe. Gre za podjetje, ki se ukvarja z zdravstveno nego starejših in zdravstveno oskrbo na domu. Za izdelavo spletne strani je naročnik poiskal primerno WordPress temo in zagotovil vsebine. Slikovno gradivo smo našli na “stock photos” spletnih straneh, nekaj pa je prispeval tudi naročnik sam. Sledi osnovna optimizacija spletne strani za iskalnike (bing, Google).

Na koncu procesa bo stran deležna tudi optimizacije uporabniške izkušnje ter optimizacije hitrosti nalaganja spletne strani, ki boste obe pozitivno vplivali na učinkovitost spletne strani.

Tako spletno stran lahko postavim relativno hitro (cca 7 dni od prejema vseh vsebin) in tudi stroškovno je taka postavitev zelo ugodna. Več o paketu storitev izdelave spletne strani “na ključ”.

16.12.
2016

Sodeloval sem v ekipi, ki je pripravila spletno stran www.junakigredodlje.si. Gre za WordPress spletno stran, postavljeno na osnovi po-meri dizajnirane grafične predloge. Spletna stran je podpora projektu, kjer na osnovi doseženih točk raste znesek, ki ga bosta prejela 2 mlada športnika/športnici.

V ozadju spletne strani je v WordPressu izdelan sistem, preko katerega lahko uredniki samostojno vnašajo tekmovalce in njihovo točkovanje. Skripta potem izračuna znesek, ki ga bodo donirali mladim tekmovalcem.

05.12.
2016

Lampret.net uporablja HTTPS

Glede na novico, da bo Google opozarjal na povezave, ki ne uporabljajo https in glede na dejstvo, da bo SSL v prihodnjih različicah WordPressa omogočal dodatne funkcionalnosti, sem preselil spletno stran na varno gostovanje – https://www.lampret.net

Prenos ni zahteven, je pa potrebno biti pazljiv na redirecte iz http -> https in na dejstvo, da se pri prenosu izgubijo vsi Facebook lajki na to stran. Možno je tudi, da bo zaradi tega nekaj časa trpela uvrstitev na spletnih iskalnikih, kot je Google.

03.12.
2016

Trenutni rezultat na GTmetrix za vstopno stran www.lampret.net:

pagespeed

Ni 100%, je pa blizu :) Do 98% se da priti z dokaj “normalnimi” prijemi. Za zadnje 2% pa bo potrebno nekaj čaranja. Predvsem je problem v temu, da nekatere funkcije (FB like, G+ share, GA) kličejo zunanje datoteke, pri katerih ne morem nastaviti pravil za predpomnenje (caching) in to znatno vpliva na točkovanje.

Sicer že imam idejo, kako to urediti. Mislim, da je problem rešljiv na način, da zunanje skripte shranim lokalno in jih preko cron funkcije osvežujem. Ali pa preko ajax klica v spletno stran sproti vdelam te funkcije. Nisem pa prepričan, da mi bo to kakorkoli koristilo.

Kar se tiče hitrosti nalaganja, mi manjka tudi še integracija vsebin v CDN in pa minimiziranje requestov. Mogoče pa s tem prilezem na navidez nedosegljivih 100% ?