12.01.
2017

V tem prispevku predstavljam spletno stran, ki sem jo v WordPress CMS postavil za socialno podjetje Center celostne oskrbe. Gre za podjetje, ki se ukvarja z zdravstveno nego starejših in zdravstveno oskrbo na domu. Za izdelavo spletne strani je naročnik poiskal primerno WordPress temo in zagotovil vsebine. Slikovno gradivo smo našli na “stock photos” spletnih straneh, nekaj pa je prispeval tudi naročnik sam. Sledi osnovna optimizacija spletne strani za iskalnike (bing, Google).

Na koncu procesa bo stran deležna tudi optimizacije uporabniške izkušnje ter optimizacije hitrosti nalaganja spletne strani, ki boste obe pozitivno vplivali na učinkovitost spletne strani.

Tako spletno stran lahko postavim relativno hitro (cca 7 dni od prejema vseh vsebin) in tudi stroškovno je taka postavitev zelo ugodna. Več o paketu storitev izdelave spletne strani “na ključ”.

16.12.
2016

Sodeloval sem v ekipi, ki je pripravila spletno stran www.junakigredodlje.si. Gre za WordPress spletno stran, postavljeno na osnovi po-meri dizajnirane grafične predloge. Spletna stran je podpora projektu, kjer na osnovi doseženih točk raste znesek, ki ga bosta prejela 2 mlada športnika/športnici.

V ozadju spletne strani je v WordPressu izdelan sistem, preko katerega lahko uredniki samostojno vnašajo tekmovalce in njihovo točkovanje. Skripta potem izračuna znesek, ki ga bodo donirali mladim tekmovalcem.

05.12.
2016

Lampret.net uporablja HTTPS

Glede na novico, da bo Google opozarjal na povezave, ki ne uporabljajo https in glede na dejstvo, da bo SSL v prihodnjih različicah WordPressa omogočal dodatne funkcionalnosti, sem preselil spletno stran na varno gostovanje – https://www.lampret.net

Prenos ni zahteven, je pa potrebno biti pazljiv na redirecte iz http -> https in na dejstvo, da se pri prenosu izgubijo vsi Facebook lajki na to stran. Možno je tudi, da bo zaradi tega nekaj časa trpela uvrstitev na spletnih iskalnikih, kot je Google.

03.12.
2016

Trenutni rezultat na GTmetrix za vstopno stran www.lampret.net:

pagespeed

Ni 100%, je pa blizu :) Do 98% se da priti z dokaj “normalnimi” prijemi. Za zadnje 2% pa bo potrebno nekaj čaranja. Predvsem je problem v temu, da nekatere funkcije (FB like, G+ share, GA) kličejo zunanje datoteke, pri katerih ne morem nastaviti pravil za predpomnenje (caching) in to znatno vpliva na točkovanje.

Sicer že imam idejo, kako to urediti. Mislim, da je problem rešljiv na način, da zunanje skripte shranim lokalno in jih preko cron funkcije osvežujem. Ali pa preko ajax klica v spletno stran sproti vdelam te funkcije. Nisem pa prepričan, da mi bo to kakorkoli koristilo.

Kar se tiče hitrosti nalaganja, mi manjka tudi še integracija vsebin v CDN in pa minimiziranje requestov. Mogoče pa s tem prilezem na navidez nedosegljivih 100% ?

29.11.
2016

Hitrost nalaganja spletne strani bistveno vpliva na uporabniško izkušnjo spletne strani. Velika verjetnost je, da bodo obiskovalci počasno, neodzivno spletno stran prej zapustili in se ne bodo odločili za nakup / naročilo storitve. V takih primerih je nujno, da se odločimo za pohitritev spletne strani.

Optimizacija nalaganja spletne strani lahko pripomore k boljšim konverzijam in dvigu uporabniške izkušnje. Igra pa tudi pomemben faktor pri optimizaciji spletne strani za iskalnike (Google, Bing, Yandex, … ). Google preferira strani, ki se naložijo hitro in upoštevajo njihove smernice o optimizaciji hitrosti nalaganja spletne strani.

Predvsem lahko ogromno profitiramo na WordPress spletnih straneh, ki uporabljajo kupljene teme. Te teme ponavadi vsebujejo ogromno vtičnikov in skript, ki za delovanje strani niso nujno potrebni in imajo negativen vpliv na hitrost nalaganja. Že z relativno majhnim posegom v spletno stran lahko bistveno izboljšamo hitrost nalaganja.

Pri pohitritvi spletne strani oz. optimizaciji nalaganja spletne strani gre za več faktorjev:

 • izbira kakovostnega gostovanja
 • sprememba spletnega strežnika (Apache -> Litespeed)
 • vklop gzip stiskanja podatkov
 • vklop direktiv za pomnenje (caching) spletnih strani
 • optimizacija slikovnega gradiva
 • optimizacija vrstnega reda nalaganja skript na strani
 • minimiranje skript in CSS datotek
 • zmanjšanje klicev na zunanje URL naslove
 • namestitev “lazy load” skript za slike in skripte
 • WordPress: odstranitev nepotrebnih vtičnikov
 • WordPress: optimiranje baze podatkov

Prilagam primer, kako smo stranki bistveno izboljšali čas nalaganja z uporabo navedenih metod. S tem smo dvignili oceno spletne strani in izboljšali uporabniško izkušnjo. Obetamo si tudi boljšo uvrstitev spletne strani za izbrane ključne besede na iskalniku Google.

Za več informacij o izboljšanju časov nalaganja spletnih strani in povpraševanje me lahko kontaktirate na GSM 041 473 637 ali mail marko@lampret.net

pagespeed