Izdelava spletnih strani, optimizacija

Pipl.com - Kaj lahko izvem o tebi?

Dodano: Petek, 12. Junij 2009

Sometimes, when I’m alone, I google myself. =)

Ste se že kdaj “pogooglali” in preverili rezultate iskanja? Zna biti zabavno in strašljivo obenem. Google ima odličen algoritem za iskanje in lahko se zgodi, da je med zadetki tudi kakšna stran, ki ni bila namenjena širši javnosti. V kolikor imate skrbi glede vaše zasebnosti, je dobro vsake toliko v Googlu in ostalih znanih iskalnikih preveriti, kaj se na spletu hrani o vas.

Za razliko od splošnih iskalnikov pa obstaja nekaj precej bolj primernega za iskanje oseb na spletu …

To je Pipl.com, ki je koncept iskanja po osebnih podatkih dvignil na povsem nov nivo. Hvali se kot “The most comprehensive people search on the web” in verjamem, da je trenutno temu tako. Že hitra primerjava s konkurenčnim iskalnikom Spock pokaže, da ima Pipl bistveno več virov in posledično najde več informacij o iskani osebi. Preišče znane socialne mreže, bloge, e-poštne naslove, celo dokumente.

Katere informacije se lahko dobi o vas? Predlagam, da kar sami preizkusite na http://pipl.com/

Pipl.com

Današnji spam

Dodano: Petek, 5. Junij 2009

Tole se je danes izmuznilo skozi spam filter. Pa ne da so se spammerji naučili uporabljati spletna orodja za prevajanje? :)

From: Diana Diana [xxxxxxx@yahoo.com]
Subject: Zdravo, Dober dan!

Zdravo, Dober dan!
Ime mi je gospa Dana, sem videl vaš profil na danes in so bili premaknjeni in postanejo zanima vas bom, kot si ti, da mi pošljete e-poštno sporočilo na moj naslov, tako da sem lahko dam moje slike, če želite vedeti, kdo sem jaz.
Sem verjel, da lahko prehod od tukaj? Se spomniš barve ali razdalje ne zadeva, ampak LOVE zadeve dodeliti v življenju). Odgovori mi nazaj z mojim e-poštni naslov upanje slišati od vas, ko
vašim
Dana

Hi,Good Day!!
My name is Miss Dana,I saw your profile today at and was moved and become interested in you, I will like you to send me an email to my address so that i can give you my pictures for you to know whom i am.
I believed we can move from here? Remember colour or distance does not matter but LOVE matters allot in life). Reply me back with my email address hope to hear from you soon
yours
Dana

Blokada spletnih strani (npr. Facebook-a)

Dodano: Sobota, 28. Februar 2009

Verjetno se vsi strinjamo, da spletne socialne mreže in razne kvazi-novičarske spletne strani precej pripomorejo k našemu ne-delu :) Glede na to, da me je že nekaj ljudi prosilo, naj jim na delovnem mestu preprečim dostop do takšnih in drugačnih prostočasnih strani, bom najbolj preprosto metodo za blokado objavil tudi tukaj. Tako pač, v primeru da nimate dosti samokontrole :)

Omeniti velja dejstvo, da ta metoda deluje le na MS Windows (98/2000/XP/Vista/…). Za Japka, Pingvine in ostale zadeve bo treba najti kakšno drugo metodo :)

V okolju Windows obstaja datoteka hosts, v katero lahko vpišemo IP naslove, ki naj se vežejo na določeno domeno/ime, ne glede na odziv DNS strežnika. Ta datoteka se npr. v Windows Vista in XP nahaja v mapi:

c:\WindowsMapa\system32\drivers\etc\hosts

In najlažje jo z Beležnico (Notepadom) odpremo, če odklikamo na Meni Start >> Run in v okence vpišemo:

Notepad c:\WindowsMapa\system32\drivers\etc\hosts

“WindowsMapa” zamenjajte z mapo, kamor ste namestili sistem Windows.

Ko odpremo datoteko, se v njej verjetno nahaja takle zapis:

127.0.0.1       localhost

Tukaj lahko določene domene ročno vpišemo in s tem dosežemo, da se preslikajo na IP naslov, ki ne kaže nikamor. Če bi torej hotel blokirati dostop do Facebooka, bi vpisal sledeče in shranil datoteko:

127.0.0.1       localhost
0.0.0.0           facebook.com
0.0.0.0           www.facebook.com

S tem določimo, da se vsi zahtevki za domeno facebook.com preusmerijo na IP naslov 0.0.0.0 in stran se posledično ne bo odprla. Ta način blokade je sicer zelo enostaven in se ga da zaobiti. A verjetno bo za povprečnega uporabnika dovolj trd oreh, da ne bo več mogel obiskati te strani.

Facebook oglaševanje sprožilo alarm na banki

Dodano: Petek, 5. December 2008

Na spletni skupnosti facebook.com sem včeraj začel oglaševalsko akcijo za eno izmed mojih spletnih strani. Dnevni znesek sem postavil precej nizko in ciljal ozko skupino ljudi, kar je vseeno prineslo pozitivne razultate. Izbral sem model CPM, napisal oglas in za 0,83$ dobil 38 klikov in okoli 11.000 prikazov oglasa. Za začetek sem kar zadovoljen. Stropek je minimalen (lahko si ga določim sam) in plačam kar preko kreditne kartice.

Facebook

Kaj ima to z alarmom na banki, sprašujete? Facebook ima za plačevanje oglaševanja zelo prijazen in preprost sistem, ki sproti bremeni kreditno kartico oglaševalca. Mojo kreditno kartico so bremenili za
0.83$, kar je očitno izgledalo sumljivo uslužbencem na banki.  Izgleda, da so banke postale zelo pozorne na spletne zlorabe kreditnih kartic. Danes sem namreč dobil telefonski klic z banke, da so prejeli opozorilo o možni zlorabi. Po pogovoru z referentko in pregledu transakcije je bilo takoj jasno, da je šlo za Facebook oglaševanje (kar je tudi pisalo na zahtevku za plačilo. Z oglaševanjem sem pričel včeraj, torej je sistem za preverjanje zlorab kreditnih kartic kar hiter in učnkovit. Pohvalno!

Dobro je torej vedeti, da so banke začele resno jemati zlorabe kreditnih kartic in aktivno iščejo storilce s pomočjo preverjanja transkacij. Po drugi strani pa mi je vse skupaj že malce zoprno, ker mi gledajo osebne račune in vidijo, kaj kupujem. Zasebnosti enostavno ni več, ampak to je pač posledica zagotavljanja varnosti.

Kar me bolj moti je potek tega “alarma”. Moji osebni banki (NKBM) so namreč poslali opozorilo iz Banke Koper. Kako to, da opozarjanje poteka na tak način, mi ni jasno in s tem nisem ravno najbolj zadovoljen. Odkod ima Banka Koper pravico gledati moje transakcije, če sploh nisem njen komitent??? Upam, da mi kdo lahko to razloži.

Google Adwords phishing

Dodano: Četrtek, 4. December 2008

Na več e-poštnih naslovov sem prejel sledeče sporočilo:

Datum: Mon, 01 Dec 2008 14:28:26 +0100
Od: Google AdWords <adwords@google.com>
Odgovori-Na:Google AdWords <adwords@google.com>
Zadeva: Google AdWords Alert
Za: xxxxx@xxxxx.si

Renew Your Account Now!

Dear Member,

This is your official notification from Google Inc. that the 
service(s) listed below will be deactivated and deleted if not renewed 
immediately.

As the Primary Contact, you must renew the service(s) listed below or 
it will be deactivated and deleted.

Renew Now your Google AdWords services - 
http://adwords.google.com.session-19309547048293043260.53102319573817575352.com68.ru

SERVICE: Google AdWords
EXPIRATION: Mon, 8 Dec 2008 14:28:26 +0100

Thank you for using Google Inc service.
We appreciate your business and the opportunity to serve you.

Google AdWords Service .

Note : Your Google AdWords Password is NOT your Google Email password!
Š 2008 Google
——————————————————————
This message was sent from a notification-only email address that does
not accept incoming email. Please do not reply to this message. If you
have any questions, please visit the Google AdWords Help Centre at
https://adwords.google.com/support/?hl=en_GB to find answers to
frequently asked questions and a ‘contact us’ link near the bottom of
the page.
—————————————————————-

Na prvi pogled zgleda vse OK. Google želi, da potrdim moj račun za Adwords s klikom na povezavo v sporočilu. Pošiljatelj zgleda pravi, povezava kaže na google.com, tudi povezava na googlovo pomoč je v nogi sporočila.

Če izvzamem dejstvo, da sploh ne uporabljam Adwords, sem že takoj ob prejemu sporočila posumil na prevaro. Podroben pogled povezavo v sporočilu je moj sum na “phishing” pravaro potrdil.

Poglejmo povezavo iz sporočila:

http://adwords.google.com.session-19309547048293043260.53102319573817575352.com68.ru

Povezava se konča s končnico .ru. V bistvu je celotna povezava poddomena ruske domene .com68.ru in je uporabljena, da prevaranti s pomočjo tehnike “phishing” pridejo do vašega gesla za račun ponudnika Google. Metode skrivanja povezav se prevaranti pogosto poslužujejo, ker smo uporabniki površni preverjanju pristnosti sporočila.

Moj nasvet je, da e-poštna sporočila, v katerih ste naprošeni za vnos gesla ali potrditev računa, podrobno pregledate in skrbno preverite vse povezave, preden kliknete na njih. Preberite tudi več o phishing prevarah.

Naprej »